Insemination

Få hjælp til et nyt liv.

Insemination med partner- eller donorsæd

Inseminationsbehandling kaldes også IUI behandling. Det er en smertefri behandling, hvor den oprensede sæd fra partneren eller en donor sprøjtes op i livmoderen. Insemination foretages i timerne omkring ægløsningen, hvor chancerne for befrugtning og graviditet er størst.

Hvornår anbefales insemination?

Insemination anbefales, når

  • grundig lægeundersøgelse er gennemført, og det er konstateret at livmoderhulen er normal, evt. efter en hysteroskopi
  • kvinden har ægløsning, enten naturligt eller ved medicinering
  • æggelederne er åbne
  • manden har tilstrækkelig med egnede sædceller

Insemination med partners sæd

Insemination med partners sæd (IUI-H) er en god mulighed, hvis et par ikke har opnået graviditet ved at være sammen derhjemme i en periode. I nogle tilfælde er der ikke en åbenlys årsag til udfordringerne, og i andre tilfælde kan årsagen behandles med medicin. En årsag kunne for eksempel være, at kvinden ikke har regelmæssig ægløsning og skal have medicin.

Insemination med donorsæd

Insemination med donorsæd ( (IUI-D) tilbydes singler, lesbiske par eller par, hvor mandens sæd ikke kan benyttes til fertilitetsbehandling. Hvis du har brug for en sæddonor, vejleder vi også i valget af en anerkendt sædbank og sæddonor, som matcher dine kriterier.

Insemination med donorsæd

Insemination med donorsæd (IUI-D) tilbydes singler, lesbiske par eller par, hvor mandens sæd ikke kan benyttes til fertilitetsbehandling. Hvis du har brug for en sæddonor, vejleder vi også i valget af en anerkendt sædbank og sæddonor, som matcher dine kriterier.

Om hormonbehandling

Fertillitetsbehandling kan enten ske i kvindens naturlige cyklus eller i en stimuleret cyklus med hormonbehandling, som stimulerer dannelsen af 1-2 modne æg om måneden. Fertilitetsbehandlingen giver ofte bedre resultater, når der stimuleres med hormoner i lav dosis. Vi anbefaler derfor ofte hormonbehandling i forbindelse med vores fertilitetsbehandlinger.

Forløbet trin for trin

1. Indledende samtale med lægen

Vi tager afsæt i din situation og taler om din historik. Vi laver en undersøgelse og vejleder dig dernæst i det videre forløb og behandling.

Du har forinden udfyldt spørgeskemaer

Det er en god idé at have læst det fremsendte materiale, inden vi mødes. Vi anbefaler også, at du evt. laver en liste med spørgsmål, inden du kommer.

Hvis du beslutter at gå videre med forløbet skal du også give samtykke til videre behandling.

2. Undersøgelse for barnløshed

Vi laver en ultralydsscanning af livmoder og æggestokke, hvor vi vurderer ægreserven, og og om der er forhold, som kan have indflydelse på dine graviditetschancer. For at få de tydeligste billeder foretages scanningen gennem skeden.

3. Passageundersøgelse

Inden vi starter behandling, skal vi sikre os at dine æggeledere er åbne. Vi anbefaler derfor, at vi hurtigst muligt laver en passageundersøgelse. Ved undersøgelsen tjekker vi, om væske kan passere gennem æggelederne, og på den måde ved vi, om de er åbne.

4. Yderligere undersøgelser

Det kan være, at de indledende undersøgelser giver anledning til at vi anbefaler yderligere undersøgelser, som for eksempel en hysteroskopi. En hysteroskopi eren kikkertundersøgelse gennem skeden, hvor vi inspicerer livmoderhulen og kan fjerne for eksempel sammenvoksninger eller polypper, som kan have betydning for fertiliteten. Vi kan foretage en hysteroskopi her på klinikken med kort varsel. 

5. Behandlingsforberedelse – blodprøver, podninger og undersøgelser

Når du har besluttet dig for at få et barn via inseminationsbehandling, skal du have lavet en række blodprøver, podninger og undersøger, inden vi kan påbegynde behandlingen. Alle disse undersøgelser kan med fordel laves inden samtalen med os.

 

  • Blodprøver for kvinden samt evt. partner
    • Hepatitis B: HBsAg, Anti-HBc 
    • Hepatitis C: HCV-Ab 
    • HIV 1+2: Anti HIV-1/2 
    • AMH- og TSH (kun kvinden)
    • Røde hunde: Rubella lgG
    • Evt. supplerende blodprøver, hvis lægen vurderer det er nødvendigt
  • Podninger
    • Klamydia
    • Celleskrab fra livmoderhalsen (hvis kvinden ikke allerede følger screeningsprogrammet for livmoderhalskræft)
  • Sædprøve
    Da det er en forudsætning, at sædkvaliteten er af et vist niveau, planlægger vi en sædprøve, som enten kan være samme dag eller så hurtigt som muligt

6. Tidsbestilling

Når svarene på prøverne er klar, lægger vi en behandlingsplan sammen med dig, og du kan herefter ringe på din første cyklusdag (menstruationsdag). Vi inviterer dig herefter ind på 2. eller 3. cyklusdag til en ny ultralydsscanning.

7. Ultralydsscanning

Første ultralydsscanning foretages på 2.-3.  cyklusdag (menstruationsdag) og 10.-12. cyklusdag. Her vurderer vi livmoderslimhinden samt antal og størrelse af dine æggeblærer (follikelscanning). Hvis vi har aftalt det inden, starter du i ægstimulerende behandling. Hvis du har aftalt en naturlig cyklus, afventer vi din ægløsning og holder øje med hvor tæt vi er påø denne. 

8. Ægløsningssprøjte

Når vi ved ultralydsscanningen vurderer at æggeblæren er klar, aftaler vi tid til ægløsningssprøjte, som hjælper med at færdigmodne æggene.

9. Inseminationen

36-40 timer efter ægløsningssprøjten foretages inseminationen med partners sæd (IUI-H) eller donorsæd (IUI-D).

Partnerens sædprøve laves almindeligvis hjemme hos jer selv, med mindre I har lang transporttid til klinikken.

Sædprøven skal holdes tæt på kropstemperatur under transporten og må ikke være mere end to timer gammel, når vi modtager den på klinikken. Prøven skal afleveres om morgenen før inseminationen, så vi kan nå at oprense sæden.

10. Hormontilskud efter insemination

Hvis du er i hormonstimuleret behandling, skal du begynde at tage hormonet progesteron 2 gange dagligt i skeden dagen efter inseminationen. Dette gøres for at maksimere sandsynligheden for at graviditeten bliver ved med at udvikle sig. Progesterontilskuddet tages typisk i 14 dage.

11. Graviditetstest

14 dage efter inseminationen skal du tage en urin-graviditetstest. Hvis den er positiv, skal du bestille tid til en blodprøve.

12. Graviditetsscanning

Graviditetsscanning bookes hos os i klinikken ca. 3 uger efter en positiv graviditetstest. Her kan vi se det lille foster, og vi kan se hjertet, der banker. Du får naturligvis et billede med hjem. 

Vores passionerede team

Vores team består af speciallægerne Henrik Skensved og Laurids Bune samt lægesekretær Susanne Søe.

Hvad koster behandlingerne?

Få et overblik over vores behandlingspriser.

Vores passionerede team

Vores team består af speciallægerne Henrik Skensved og Laurids Bune samt lægesekretær Susanne Søe.

Hvad koster behandlingerne?

Få et overblik over vores behandlingspriser.